објавено во: сре, авг 28th, 2013

Судбината на ова македонско девојче ја направи да биде пример за храбра девојка

Марина летото го минува во трошната куќа во селото, има мала соба, каде наместо под и тепих, гази на земја, спие на железен кревет, во зима се покрива со бодликава покривка ткаена од козјо влакно.

Марина летото го минува во трошната куќа во селото, има мала соба, каде наместо под и тепих, гази на земја, спие на железен кревет, во зима се покрива со бодликава покривка ткаена од козјо влакно.

Марина Подигачоска (20) живее сама во прилепското село Долгаец. Пред неколку години ги загубила родителите и останалa само со дедо и. Преживува со 5900 денари пари од државата – со нив се храни себе и дедо и, студира, плаќа сметки….

Марина е цврста девојка – одлучна да не потклекне. И покрај мачниот живот таа е успешен студент на Биотехничкиот факултет во Битола.  Не се жали толку на сиромаштијата, вели се снаоѓа за да преживее, но и недостига родителски совет во одредени моменти.

Приказната за Марина ја објави телевизијата Телма, веднаш ја пренесе и порталот факултети.мк, ја превземаме и ние со надеж дека сеуште има добри луѓе во нашата држава кои ќе издвојат малку од себе за на оваа храбра девојка да и го олесниме животот. Марина летото го минува во трошната куќа во селото, има мала соба, каде наместо под и тепих, гази на земја, спие на железен кревет, во зима се покрива со бодликава покривка ткаена од козјо влакно.

За да ги плати студиите штеди – штеди девојчето од вкупно 6000 денари – и сепак успева да си собере доволно пари за студирање. Патува на факултет со воз, а до пругата оди пешки до соседното село Слепче. Некогаш пешачи час и половина до дома.

Марина е пример за одлучна девојка која сама оди низ животот – и покрај сите тешкотии испитите ги полага редовно, има просек 8, се надева дека ќе го оствари сонот, да има сигурна работа, мирен живот и семејство кое ќе го храни со бескрајна љубов.

Факултети.мк
puls24.mk

.

автор

- една заедничка приказна на неколку луѓе спремни да ги отпочнат нештата од почеток, да внесат нови (размислувачки и опуштени) содржини во македонската сајбер мрежа и да уживаат во тоа. [повеќе..]

напиши коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ретровизор+

Ваши препораки
Ни значи твојата поддршка
Доколку сакаш да нè следиш преку facebook кликни лајк,

во спротивно изгаси ја пораката со ескејп или клик на страна.
Прочитај повеќе:
Hemoterapija-oboleli-od-raka-bolnica
Колку долго живеат луѓето заболени од рак?

Иако ракот и понатаму е опасна болест, достигнувањата на современата...

BjbmW30CYAEah62 (1)
#Илмовед: Клетвата на Илма ја зафати Емина, што и се случи?

Копирајт на насловот: @zmejodrom

01-7-sins
Хумористична верзија на седумте смртни гревови

Можеби знаете, можеби не знаете кои се седумте смртни гревови...

822891012_l
Жељко Јоксимовиќ: Незаборавен настап во Охрид

Концертот на Жељко Јоскимовиќ синоќа во Билјанини извори во Охрид...

Close
The title of your home page