Мислења Мудри мисли
14.11.2016 13:25

Зошто сте сиромашни? Приказна која од корен ќе ви го промени животот

uium

Што е навистина сиромаштија? Овој кус разговор тоа ќе ви го открие!

Сиромав човек го прашал Буда:

-Зошто сум толку сиромашен?

Буда: -Не си научил да даваш.

Сирмоавиот:- Како може да давам кога немам што да дадам?

Буда: Имап неколку работи:

ЛИЦЕ со кое можеш да подариш НАСМЕВКА.

УСТА со која можеш да подариш МУДРОСТ И УТЕХА на другите,

СРЦЕ кое можеш да им го отвориш на сите луѓе

ОЧИ со кои можеш да го ВИДИШ ДОБРОТО во другите,

ТЕЛО кое можеш да го употребиш да им ПОМОГНЕШ на другите.

Ти, всушност, воопшто не си сиромашен,

САМО АКО ДУХОТ ТИ Е СИРОМАШЕН ТОГАШ ТИ СИ СИРОМАВ ЧОВЕК И ТОА Е ВИСТИНСКА СИРОМАШТИЈА.