Религија
28.11.2016 13:29

Започнуваат божиќните пости, овие работи не треба да ги правите

badnik-i-bozhikj-praznici-na-semejstvoto-214495

На 28 ноември почнуваат овогодинешните божиќни пости. Ќе се пости се до Божиќ 7 јануари, идната година.

Православната Црква има еднодневни и повеќедневни пости.
Во Календарот овие денови се означени со рамка околу датумот.

Еднодневни пости:

Среда и петок (освен т.н. редовни седмици)

Водокрст (спроти Богојавление) – 18 јануари

Отсекување на Главата на Св. Јован Крстител – 11 септември

Крстовден – 27 септември

Повеќедневни пости:

Велигденски пости
(од 23.02 до 11.04)

Петровденски пости
(од 08.06 до 11.07)

Богородични пости
(од 14.08. до 27.08.)

Божиќни пости
(од 28.11. до 06.01.)

Редовни седмици:

Во среда и петок се блажи во следниве седмици:

Од Божиќ до Водокрст
– од 07.01 до 17.01

Седмицата на митарот и фарисејот – од 24.01 до 31.01

Месопусната седмица
– од 07.02 до 28.02

Светлата седмица
– од 04.04 до 11.04

Духовденската седмица
– од 24.05 до 30.05