Познатиот американски физичар откри како ќе изгледа светот за 500 години

de-grass-696x392

Познатиот американски астрофизичар Нил де Грас Тајсон, открива дека доколку светската популација продолжи да расте вакво темпо тогаш за 500 години на Земјата сите луѓе ќе можат да застанат еден покрај друг.

Според научникот тоа не е посакуваната иднината, што значи дека ќе човекот ќе мора да ја колонизира планетата Марс, или пак да научиме како да го контролираме растот на популацијата.

Асторфизичрот, појаснил дека во иднина би можело да се случи човечштвото да започне да гради и да населува повеќе масивни градежни конструкции, а некои од нив би можеле длабоко да навлегуваат под површината на Земјата.

Нил де Грас Тајсон рекол предупредува „дека благодарение на технологијата, ние всушност имаме шанси за опстанок“.

„На мојата смртна постела најмногу ќе жалам што не сум живеел подолго за да ги видам сите оние изуми кои што допрва ќе се појават. Го обожувам тоа што сега можам да ексиперемнтирам и да бидам дел од генијалноста на човечката раса“, порачал американскиот астрофизичар.