Светот околу нова година го очекува страшен напад, кој никој не може да го спречи

planeta-zemlja-nestaje-u-plamenu-apokalipsa-2-620x350

Светот го чека еден од најголемите напади околу Нова година, кој никој не може да го спречи…

Милиони се спремаат за огнометите за Нова година, но специјалната новогодишна испорака од Сонцето може да стигне и порано.

Научниците од Националната океанска и атмосферска администрација предвидуваат соларна бура која ќе стигне на Земјата за некој ден. Соларната бура се појавува кога сончевата плазма ќе изгори и ќе тргне кон Земјата. Оваа бура создава феномен познат како поларна светлост. Ефектот е сличен на она кога масивниот електромагнетен пулс (ЕМП) предизвикан од нуклеарните оружја, се детонира на небото.

Последната голема соларна бура се случила во 1859 година и е наречена „Карингтон настан“. Била толку силна што поради неа се угасија телеграфските машини на два континента што овозможило северната светлост да се види дури и во Африка, Австралија и Латинска Америка.

Од тогаш научниците дознаа дека соларната бура може да биде многу поголема закана. Научниот весник „Атмосферско окружување“ објави дека доколку би била посериозна соларна бура денеска би предизвиала штета од 2,6 билиони долари и тоа само во Америка.

Пит Рајли, постар истражувач во Претскажувачката наука (Predictive Science), изјави дека големи се шансите да големата соларна бура стигне на Земјата во наредната деценија.