Религија
06.01.2017 22:26

Верување за бадник: Старите рекле дека вечерва сите треба да земат…

6-nacini-da-isecete-kromid-bez-solzi

Нашите предци на Бадник и Божиќ користеле кромид за да дознаат какво време ќе има во текот на целата година.

На Бадник вечерта, главица кромид се сече на 12 дела. Во секој дел ставете сол и ставете го на прозорец да преноќи.

Нјастариот член од семејството оди на Божиќ да го види кромидот. Во оној дел кај што има вода во тој месец ќе има дожд. Ако некоја лушпа е сува, тој месец ќе биде сушен.