Автомобили
10.01.2017 21:36

Зимски уред на автомобилот кој би го посакал секој македонски возач во овој момент (видео)

rotogrip-lanci-za-snijeg-696x456-97873

Ротогрип е интересен систем кој се монтира под возилото покрај самото тркало, со кое се намалува можноста за пролизгување. Студениот бран можеби не е причина за ставање на ланци на погонските тркала, но снежните наноси будат интерес за ваква иновација.

Ротогрип ја зголемува тракцијата за 45%, но недостаток е тоа што се користи во прилика на помали брзини на движење, што во такви услови е и нормално.

Ротогрип ротира повеќе ланци непосредно на подлогата на која се движи возилото, при што возилото всушност наместо да има контакт со подлогата поминува преку ротационите ланци, а со тоа прави додатна сигурност.

Како стварно функционира системот, погледнете на линкот во продлжение, каде што следи и самото видео.