Таа за Путин е посебна, Валентина е најважната жена во Русија

Valentina-Tereshkova-Vladimir-Putin-1-620x350

Претседателот на Русија, Владимир Путин, за 80-от роденден на првата жена во вселената, Валентина Терешкова и дал два подарока.

Valentina-Tereshkova

Едниот подарок била скулптура „Галеб слетува на вода“ и фотографија „Галеби над вода“, симболично, зашто нејзиното кодно име било „Галеб“.

Valentina-Tereshkova-2

– Драга Валентина Владимирова, дозволете искрено и срдечно да ви го честитам роденденот. Ви благодарам што и служевте на татковината. Имаме два подарока. Тоа е вашето кодно име. И убава слика, која е токму од вашето родно место – рекол Путин при средбата со Терешкова.

Valentina-Tereshkova-Vladimir-Putin-2

Путин уште додал дека Терешкова отсекогаш била пример за земјата.

Valentina-Tereshkova-Vladimir-Putin-670x413

– Во тоа и е вашата сила – во вашиот срдечен донос кон татковината – посочил рускиот претседател.