Македонија
14.03.2017 23:32

Триесетина бранители од 2001 година си го одзеле животот

tetovo_2001_stadion-2zp67dk2z4x01rckn1mhog

Триесетина бранители си го одзеле животот, десетина извршиле свирепи убиства.

Триесетина бранители кои учествуваа во воениот конфликт во 2001 година досега посегнале по сопствениот живот, а десетина извршија и сурови убиства. Препуштени сами на себе, без никаква институционална помош, трауматичните искуства на десетици илјади македонски бранители се опасност за целото општество. Чекајќи на решенија предвидени со новиот Закон за бранители, кој последен пат се појави на политичката мапа пред повеќе од две години, во Здруженијата на бранители стравуваат дека ќе продолжат инцидентите во кои се вклучени и нивни членови.

Неделното тројно убиство во Кавадарци, извршено од поранешен бранител, уште еднаш ги постави прашањата околу психофизичката состојба на учесниците во воениот конфликт од 2001 година. Како се справуваат со траумите од крвавите случувања во земјава, дали успеаа да се ресоцијализираат, колку ги залечија повредите и тагата од загубата на блиските, дали добиваат редовна психијатриска и здравствена помош, како егзистираат?

Целиот текст, прочитајте го на Утрински.