Што е зависност и како да ја избегнете?

7-9-1471689041520

Зависноста се фокусира на конзумирање на одредена супстанца или учество во одредена активност.

Физички или психолошки
Зависности доаѓаат во два различни вида: физички и психолошки. Физичка зависност се јавува кога телото се прилагодува на присуство на одредена супстанца, како кокаин и алкохол. За да се добие истиот ефект, лицето мора консумира поголеми количини. Со текот на времето, отсуство на супстанцијата може да доведе до негативни физички ефекти, најчесто се нарекува повлекување. Симптоми на повлекување може да вклучуваат замор, тресење, анксиозност, депресија и повраќање.

Психолошка зависност е малку потешко да се дефинира. Често, тоа се однесува на лица се чувствуво на потребата да се преземе одредена акција кога сте изложени на стрес. Со текот на времето, парите, стресот, луѓето ги присилува да се коцкаат во обид да се најде решение.

избегнување на зависности
Многу зависности настануваат како резултат на стрес. За да се избегнат штетните зависности, важно е да се најдат здрави начини како да се справите со стресот. Ова може да вклучува учење кога треба да се одморите од стрес, или донесување на нови навики кои се во крајна корист. Медитација може да биде од корист, како и уживањето во смешен филм. Со пренасочување на енергијата во здрава активност, можат да се избегне свртување кон помалку здрави алтернативи.

Многу дрога, одредени лекови на рецепт, и никотин. Сите можат да бидат високо зависни. Со практикување на умерени количини, може си овозможите сами да уживате во нешто без да ви стане навика.

Прва Помош
Ако се најдете во костец на една цигара, помошта е секогаш на располагање. Можете да ги споделите вашите проблеми со блиски пријатели или членови на семејството. Ова ќе ви помогне да создадете мрежа на поддршка што може да застане со вас, додека вие добиете вашиот живот назад на вистинскиот пат. Многу луѓе мислат дека тие можат да ја надминат зависноста, но тоа често не е случај.