Обидете се правилно да одговорите:Kој има предност на оваа раскрсница ?

1890204410154632200628601538018315n

Вниманието на возачите на раскрсниците мора да биде на највисоко ниво, а неопходно е и совршено да ги владеете правилата на сообраќајот.

Кога на раскрсницата има семафори или сообраќајни знаци, ситуацијата е рилично јасна, меѓутоа збунувачка е онаа раскрсница која не е обележана со ништо.

Во тој случај се применува правилото од десна страна, според кое возачот е должен да го пропушти возилото кое доаѓа од неговата десна страна.

Икслучоци во ова правило се оние каде во сообраќајот учествува трамвај, кој секогаш има предност, како и возилата со придружба под ротациони светла, кои имаат предност и над трамвајот, што е случај во оваа раскрсница.