Внимавајте – Пластичен ориз пристигна и кај нас,еве како да го препознаете

kako-da-prepoznaete-plasticen-oriz-01

Многу луѓе се навистина внимателни додека пазарат, па добро ги проверуваат состојките на налепниците од производите, но што да се каже за артикл кој е целосно лажен и кој воопшто не смее да се конзумира?. Да, зборуваме за пластичен ориз направен од компир и синтетичка смола.

Овој ориз е донесен од Кина, а ние ве предупредуваме да внимавате што купувате.

Ова се знаците по кои ќе го препознате:

Неприродна боја, изразито бела, поинаква од останатиот бел ориз.

Има чуден мирис, на некоја хемикалија.

За време на готвењето најчесто мириса на нешто запалено.

Во видеото може да се види како се приготвува лажниот ориз: