Македонија
15.08.2017 16:04

Али Ахмети и албанците во Македонија со шокантни барања до Зоран Заев

ahmeti-zaev

Во интервју за порталот Пост.мк, лидерот на ДУИ, Али Ахмети навести и ново барање: албански јазик за меѓународна употреба, со самото тоа и смена на Уставот – пренесува Фокус.

Тој вели дека законот е плод на компромис, но во иднина токму употребата на албанскиот јазик во меѓународна употреба е прашање кое очекува да се отвори.

-Охридскиот договор. Што се однесува на јазикот, на пример, во меѓународната комуникација, албанскиот јазик е дискриминиран Зошо албанскиот јазик да не се смета за еднаков и во меѓународната комуникација? Зошто албанскиот јазик да се забранува надвор од границите на Република Македонија? Но ова се прашања кои можат да бидат отворени и да се разговара за нив, вели Ахмети.